Integrity

Pics are from Christmas time when I was visiting Finland.

I usually don’t write in Finnish but for some reason I got highly triggered by the lately discussion in Finnish media about equality and harassment. I’m not good at translating my writings from Finnish into English but I tried to get the message and point come through also in English. So scroll a bit down, if Finnish is not part of your vocabulary.

*Huokaus* Siihen, että minua seurataan yökerhosta taksille saakka ei ole mitään tekemistä sen kanssa, miten olen aikaisemmin illalla päättänyt laittaa tukkani, meikkini tai siitä, mitä olen päälleni valinnut tai edes siitä, mitä ja miten olen illan aikana jutellut. Nämä asiat eivät ole kutsu siihen, että minua voi seurata tai siihen, että olisin jotenkin mahdollinen objekti sinulle sille illalle. Se, että en ole samaa mieltä kanssasi, ei oikeuta sinua sanomaan tai ilmaisemaan minulle, että minun pitäisi olla hiljaa tai, että käyttäytyisin vaikeasti. Se, mitä minä päätän tehdä työkseni, miten elän elämääni tai kuinka tunnen, kun minua kohtaan toimitaan moraalisesti väärin ei anna sinulle oikeutta kieltää, pienentää tai vähätellä minuun kohdistunutta vääryyttä. Se, että sinä ajattelet, että toimintasi ei ole häiritsevää tai teet sen ’leikilläsi’ ei saa minua tuntemaan oloani yhtään sen turvallisemmaksi tai vähemmän loukatuksi.

IMG_20151219_215528

Trollaaminen korostaa vain jo edellä mainittua vähättelyä, joka juontaa juurensa ajatusmaailmaan, jossa naisen tulisi näkyä, mutta ei kuulua. Jossa naisen arvoa, koskemattomuutta ja vapautta pyritään rajoittamaan. Ei, minua ei naurata jos joku ’kännissä ja läpällä’ tai ihan tosissaan kajauttelee ilmoille minuun tai toiseen naiseen kohdistuvaa ahdistelua, vähättelyä tai uhkauksia. Eikä tämän pitäisi naurattaa ketään muutakaan. Tasa-arvoon on vielä matkaa meilläkin ja olen valmis asentamaan päähäni kukkahatun ja kuuntelmaan paasausta siitä, miten meillä on asiat paremmin kuin muualla tasa-arvoon liittyvissä kysymyksissä. ’Asiat on paremmin’ ei vain riitä. Eikä sen pitäisi riittää muillekaan. On sinun valintasi näpäyttää sitä ’enter’ –painiketta tietokoneellasi, huutaa kadulla tuntemattomalle ihmiselle tai lähestyä häntä mielestäsi asiallisella tavalla. Muista kuitenkin, että sinä olet vastuussa teoistasi ja sanoistasi. Sillä, että joku toinen on päättänyt pukea ylleen mekon, päättänyt ryhtyä vapaaehtoistyöntekijäksi tai ilmaisee oman mielipiteensä virtuaalimaailmassa ei anna sinulle ’vapautus vankilasta’ -korttia sinun omiin tekoihin tai vastuuseen niistä.

Meidän kaikkien pitäisi olla huolissaan väkivallasta ja sen tulisi olla tuomittavaa. Tämä kuitenkin tasa-arvon nimissä tarkoittaa sitä, että kaikki väkivaltaiset teot kaikissa ikäryhmissä ja sukupuoleen katsomatta nähdään rangaistavana. Jos me, suomalaisina unohdamme tämän silloin kun julkinen keskustelu on kuumimillaan. Jos juuri silloin päätämme unohtaa tämän ja hyökkäämme sitä vastapeluria päin samalla aseella, jonka juuri hetki sitten tuomitsimme tai ilmaisimme huolemme sitä kohtaan, ei keskustelu ja tästä johtuva muutos ajaudu oikeaan suuntaan.

Väkivalta on ollut Suomssa jo ennen 2015 vuotta ongelma, jonka lonkerot ovat ulottuneet kaikkiin ikä ja sukupuoliryhmiin. Maahanmuuttoon liittyvä keskustelu ja tästä johtuvat ylilyönnit ovat kertaheitolla saaneet väkivallalla uhakailun piiriin huomattavan määrän lisää suomalaisia. Viimeisin virtuaali keskustelu liittyen naisiin kohdistuvaan häirintään ja tähän liittynyt pyöristyttävä keskustelun avaus Ilkka Koskimäeltä ovat vain esimerkkejä siitä, miten ajattelmattomuuttaan voi väheksyä ja jopa kieltää kaikki miehiin, naisiin ja lapsiin kohdistuneet väkivalta ja ahdistelu tapaukset puistoissa ennen viime vuoden pakolaiskriisiä.

On meidän kaikkien tehtävä tehdä maailmasta, Suomesta parempi paikka. Kaikkein paras tapa aloittaa on itsekkäästi, itsestään. Silloin kun toimimme omassa lähipiirissämme, oikeassa kuin virtuaalimaailmassa niin, että kunnioitamme ja hyväksymme erilaisuuden pystymme luomaan jo huomattavan määrän turvaa, huolenpitoa ja kunnioitusta. Näin on myös huomattavasti helpompi puuttua ja olla läsnä niille, jotka apuamme tarvitsevat, mutta eivät osaa tai uskalla sitä pyytää. Suurinosa meistä kuitenkin haluaa väkivallattoman ja tasa-arvoisen maan elää, vaikka emme näkisikään kaikista asioista samoilla silmälaseilla.

IMG_20151220_230904

When I’m walking to the taxi from the night club and you are following me with mind-set of taking me home for your own purposes. The fact that you think this is OK has nothing to do with my appearance, dress or even with the fact that I might have talked with you earlier that night. You most likely won’t see this situation as pressuring, uncomfortable and tormenting. That is why when someone is raising their voice about the issue, you would downplay it. Telling how you made this because it was ‘funny’ or that you actually didn’t do it for real. Making it seem that I’m making fuss out of nothing. Maybe reminding me about my life or career choices to justify your actions against me. Same time telling me how I was ‘asking for it’ because I was wearing high heels and spare a little smile. No, I wasn’t asking for it and no, I’m not making fuss out of nothing. All I’m asking is you to take the responsibility of your own actions.

If I don’t approve with your opinions that doesn’t mean that you should express to me that I should be quiet, nor that I’m making things harder than it should be by giving my two cents into the conversation. It does not help that you would make it seem that my opinions would be somehow less valuable by trolling your way in the virtual world. What you’re actually doing is approving the un-equality. Expressing that it is OK to harass women. That it is acceptable and in many ways even encouraged. This of course would lead us into the old way of seeing things. Were, us as a women should be seen but not heard. Where our value is measured by our outlooks rather than what we really are. Where it would be OK to limit our freedom and liberty of speech. No, I’m not laughing at your excellent trolling skills.

IMG_20151226_213044

I can willingly put that feminist hat on. Clearing out the fact that in Finland equality is far more developed compared to many other countries, do not change the fact that there is still work to do in here. There is no job, dress, make-up, way of walking or talking that could justify your hateful actions towards someone else. It is your choice to press that ‘enter’ on your keyboard, shout to that person on a street or make a physical contact towards someone. And it is yours responsibility to bear the consequences. She has, and always will have her right for her bodily integrity and you have no right to take it away.

And yes, we should be concerned about violence in all age groups and genders. We should systematically judge all violence from any group of people, not depending on the age or gender. We should not answer to violence with violence, because we’ve seen in past where this would lead. We should start to make world a better place, and best place to start it is within ourselves. Because when we do right towards ourselves, we would also same time do right towards others.

Advertisements

2 thoughts on “Integrity

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s